Het nieuws
Ondernemersmarkt KvK PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Niels Bron   
donderdag, 16 juni 2011 19:26
Ondernemersmarkt KvK
Cedin organiseert met de Kamer van Koophandel Noord Nederland en tal van ondernemers een Ondernemersmarkt voor kinderen van het basisonderwijs. Deze ondernemersmarkt of kinderbedrijvendag sluit een door de provincie Drenthe en de Ministeries van Onderwijs en EZ gesubsidieerd project van drie jaar af. In die drie jaar hebben 25 scholen laten zien hoe kinderen met lef en creativiteit ondernemend kunnen zijn.

Op 15 juli zullen de kinderen hun ervaringen delen met andere kinderen. De catering wordt natuurlijk verzorgd door een van de kinderbedrijven: Kinderkookcafe Het Rastholt. De kinderen krijgen die middag eveneens de kans om te kijken of ze kunnen samenwerken. Want als de ene school een uitgeverij heeft en de andere een boekwinkel, dan kun je zaken doen. Leren ondernemen in het basisonderwijs zal verder gaan. Er zijn inmiddels al meerdere nieuwe projecten van start gegaan. Itie van den Berg ( projectleider Leren Ondernemen in Drenthe)
Laatst aangepast op donderdag, 16 juni 2011 19:28
 
Werk aan de winkel PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Niels Bron   
donderdag, 16 juni 2011 19:26
Werk aan de winkel
Over het leerrendement van de boekenwinkel van de Julianaschool
De Julianachool in Schagen heeft een boekenwinkel die gerund wordt door kinderen van groep 7 en 8. Juf Mariken ziet een schat aan kansen voor leren en ontwikkeling. Ook voor leerlingen die meer ondersteuning nodig hebben. Een voorbeeld van een echte, rijke sociaal-culturele praktijk gekoppeld aan leeropbrengsten.

Een leerling met dyslexie solliciteert op een functie in de evenementengroep. Hij presenteert zijn idee voor een boekenmarkt met behulp van een 'moodboard'. Dit is een visuele representatie (collage) van een idee, dat gebruikt kan worden  om anderen te informeren en te enthousiasmeren. Iedereen is diep onder de indruk en hij krijgt de functie. Hoe moeilijk lezen en schrijven voor hem ook is, hij behoudt zijn motivatie omdat taal is ingebed in betekenisvolle context.

Bij mijn baan heb ik beter leren samenwerken. Dat je elkaar helpt. Juist met andere kinderen en niet alleen met je vrienden. medewerker pr).

Uit Zone, jaargang 9, 2010 nummer 4
Laatst aangepast op donderdag, 16 juni 2011 19:27
 
Flessenactie Haïti PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Niels Bron   
dinsdag, 21 december 2010 16:41

Flessenactie De Iemenhof voor Haïti

Basisschool De Iemenhof in Schoonebeek heeft een actie gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Hieronder zie een aantal publicaties:


Flessenactie De Iemenhof voor Haïti, in de krant lees verder...
Penningmeester voor Haïti lees verder...
Contactpersonen voor Haïti lees verder...
Koerier Haïti lees verder...
Legitimatiebewijs lees verder...
Verslag lees verder...
Eindstand lees verder...

Laatst aangepast op dinsdag, 21 december 2010 17:06
 
FOD Economie PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Niels Bron   
donderdag, 16 juni 2011 19:23

FOD Economie
De Belgische overheid (FOD Economie) heeft na een uitgebreide screening MyMachine als beste Belgische initiatief rond ondernemerschap geselecteerd voor de jaarlijkse wedstrijd "European Enterprise Awards", georganiseerd door de Europese Commissie. Kinderen uit het basisonderwijs ontwerpen een machine, jongeren uit het technisch onderwijs helpen met het prototype. Neem eens een kijkje op de website www.mymachine.be

 

Laatst aangepast op donderdag, 16 juni 2011 19:27
 
PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Niels Bron   
vrijdag, 10 december 2010 14:09

Ondernemende kinderen in Belgie

 

De Koffer vol ondernemingszin is een pedagogisch instrument waarmee u, als leerkracht, ondernemend gedrag in de klas kan stimuleren en uitbouwen. Kinderen vanaf  5 tot 12 jaar maken op een speelse maar concrete manier kennis met ondernemingszin. De koffer werd op initiatief van de Provinciebestuur West-Vlaanderen uitgewerkt door UNIZO Onderwijs & Ondernemen in samenwerking met het Expertise Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs (ECEGO).

Inhoud van de ondernemerskoffer:

*Activiteitenfiche per leerjaar.

*Vijf fiches met introductieverhalen.

*Een minigids met economische begrippen.

*Posters met economische begrippen.

*Het bakkerijspel (5-7 jarigen).

*Het dierentuinspel (8-12 jarigen).

*Minigids: ondernemen waarmaken.

*Reflectie leerkrachten: dit instrument wil leerkrachten helpen te leren kijken naar de ondernemingszin van de eigen leerlingen.

Het instrument bestaat uit twee delen: Observatie van de leerlingen - herkennen waar ondernemingszin is / niet is.


*Zelfreflectie leerlingen: dit instrument wil leerlingen op weg helpen om te reflecteren over hun eigen zijn en kunnen. Leren afstand nemen en reflecteren is één van de componenten van ondernemingszin.

*Een lijst van gezelschapspelen die ondernemingszin kunnen bevorderen.

*Een lijst van kinderboeken met ondernemende kinderen.


Te bestellen bij http://www.ondernemendeschool.be/

Laatst aangepast op vrijdag, 10 december 2010 14:10
 
<< Start < Vorige 1 2 3 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 3